Έργα Αυτοχρηματοδοτούμενα
Η Δ.Ε.Υ.Α. Πυλαίας Χορτιάτη με βάση τον ανταποδοτικό της χαρακτήρα επενδύει διαρκώς στην κατασκευή νέων σύγχρονων υποδομών.
Κατασκευή αγωγού ύδρευσης στην περιοχή “Αμπελάκια” στην κοινότητα Φιλύρου. Ολοκληρώθηκε το νέο δίκτυο ύδρευσης στα «Αμπελάκια» της κοινότητας Φιλύρου. Το έργο μήκους 900μ χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από πόρους της Δ.Ε.Υ.Α. και θα λύσει τα προβλήματα υδροδότησης που παρουσιάζονταν στην περιοχή, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο. Το νέο δίκτυο αποτελεί τμήμα της υδραυλικής μελέτης που έχει εκπονηθεί, από την Δ.Ε.Υ.Α., για την κοινότητα Φιλύρου.
Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης στο Χορτιάτη. Κατασκευάστηκε νέο δίκτυο ύδρευσης επί της οδού Αγίας Αικατερίνης (περιοχή Αμάρ) της κοινότητας Χορτιάτη με αποτέλεσμα την αύξηση της παρεχόμενης ποσότητας αλλά και της βελτιστοποίησης της ποιότητας του νερού.Η χρηματοδότηση του έργου έγινε από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑ Πυλαίας-Χορτιάτη
Επέκταση του δικτύου ύδρευσης, με την κατασκευή νέου αγωγού στην οδό Καυκάσου στο Φίλυρο, για την εξυπηρέτηση νέων καταναλωτών.
Κατασκευάστηκε νέο δίκτυο ύδρευσης από τη δεξαμενή Μέριμνα της Κοινότητας Χορτιάτη με αποτέλεσμα την αύξηση της παρεχόμενης ποσότητας αλλά και της βελτιστοποίησης της ποιότητας του νερού.
Κατασκευάστηκε δίκτυο ύδρευσης για τη σύνδεση της δεξαμενής Λατό του Ασβεστοχωρίου με τη δεξαμενή Ψωμά του Φιλύρου, προκειμένου να μπορεί να ενισχύεται με νερό η εκτός οικισμού περιοχή του Φιλύρου, όταν προκύπτουν προβλήματα τροφοδοσίας από την ΕΥΑΘ.
Η Δ.Ε.Υ.Α. Πυλαίας Χορτιάτη στην προσπάθειά της για ορθολογική διαχείριση του παρεχόμενου νερού και την βελτίωση των υπηρεσιών της αναφορικά με την απόκριση στις αποκαταστάσεις βλαβών προχώρησε στη χαρτογράφηση των κυρίων αγωγών μεταφοράς ύδατος, των βανών ύδρευσης απομόνωσης – εκκένωσης, αντιπληγματικών βαλβίδων, μειωτών πίεσης.
Η Δ.Ε.Υ.Α. Πυλαίας Χορτιάτη εγκατέστησε σύστημα ελέγχου pH με αποτέλεσμα να βελτιώσει την παρεχόμενη ποιότητα νερού στο δίκτυο του εξοχικού οικισμού του Χορτιάτη.
- στις υδρογεωτρήσεις του Κλεόβουλου και της Αργυρό 1 στο Ασβεστοχώρι,
- στην υδρογεώτρηση της Λαγυνών Α στο Φίλυρο
- στο αντλιοστάσιο Σαμαρά στο Φίλυρο
- στο αντλιοστάσιο ΕΚΟ στην Εξοχή
- στη δεξαμενή Ρέμβη του Χορτιάτη
Έχει ανατεθεί και ολοκληρώνεται η μελέτη για την αντικατάσταση όλου του δικτύου Αποχέτευσης της κοινότητας Εξοχής, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Ανατέθηκε και ολοκληρώθηκε η μελέτη ύδρευσης, αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης (εσωτερικού και εξωτερικού) για την κοινότητα Φιλύρου, προκειμένου η Δ.Ε.Υ.Α. Πυλαίας Χορτιάτη να είναι έτοιμη να εντάξει το συγκεκριμένο έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων, της ασφάλειας των υφιστάμενων υδρευτικών υποδομών και της ανεύρεσης εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας νερού, η ΔΕΥΑ Πυλαίας Χορτιάτη συνεργάζεται με το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τον εντοπισμό υπόγειας υδροφορίας στην περιοχή της ΔΚ Ασβεστοχωρίου. Η έρευνα καλείται να διερευνήσει όχι μόνο τα ποσοτικά χαρακτηριστικά της υπόγειας υδροφορίας αλλά και τα ποιοτικά με την έννοια της αποφυγής υπόγειων νερών επιβαρυμένων από ανεπιθύμητα ανόργανα στοιχεία όπως μαγγάνιο, σίδηρο κ.α.
Το έργο με προϋπολογισμό 300.000€ πλέον ΦΠΑ αφορά την εκτέλεση διαφόρων και ανεξάρτητων μεταξύ τους επειγόντων μικροέργων, για την αποκατάσταση βλαβών, αντικατάσταση δικτύων που διαπιστώνονται στο δίκτυο Ύδρευσης και Αποχέτευσης της περιοχής ευθύνης της Δ.Ε.Υ.Α.
Το έργο λύνει ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε η περιοχή, βελτιώνοντας την ποσότητα και την ποιότητα του νερού.
Δομικό και ουσιαστικό έργο καθώς με αυτό τον τρόπο αξιοποιήθηκε η γεώτρηση “Παπά Μπαχτσέ” και έλυσε το πρόβλημα της υδροδότησης του Χορτιάτη.
Με το συγκεκριμένο έργο έχει βελτιωθεί η ποσότητα και η ποιότητα του νερο,ύ στη συγκεκριμένη περιοχή.
Προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι διασφάλισης της υπάρχουσας υδροφορίας αλλά τρόποι αντιμετώπισης ενδεχόμενης λειψυδρίας, η ΔΕΥΑ συνεργάζεται με καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ώστε να εξεταστεί η εύρεση πιθανών θέσεων υδρογεωλογικού ενδιαφέροντος.
Ως κύριος στόχος τέθηκε το θέμα του εντοπισμού υπόγειας υδροφορίας στην περιοχή μεταξύ Ασβεστοχωρίου και Χορτιάτη. Η έρευνα καλείται να διερευνήσει όχι μόνο τα ποσοτικά χαρακτηριστικά της υπόγειας υδροφορίας αλλά και τα ποιοτικά με την έννοια της αποφυγής υπόγειων νερών επιβαρυμένων από ανεπιθύμητα ανόργανα στοιχεία όπως μαγγάνιο, σίδηρο ή αρσενικό.