Έργα Συγχρηματοδοτούμενα

Κοινότητα Εξοχής
Νέο δίκτυο αποχέτευσης και ύδρευσης.

Το έργο προϋπολογισμού: 2.892.086,01 € έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα  «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»,  άξονας «Περιβάλλον», με σκοπό να προσφέρει στους κατοίκους της κοινότητας Εξοχής ένα σύγχρονο δίκτυο αποχέτευσης και ένα σύγχρονο και απόλυτα ελεγχόμενο δίκτυο ύδρευσης.

Η ολοκλήρωσή του θα σηματοδοτήσει τον ανασχεδιασμό του τρόπου αποχέτευσης και υδροδότησης της περιοχής και την αύξηση της διαθέσιμης ποσότητας ύδατος για την κάλυψη των σημερινών και μελλοντικών αναγκών των δημοτών (ανάγκες 40ετίας), ενώ παράλληλα ωφελείται και το ΓΝ Παπανικολάου.

Αναμενόμενο όφελος είναι επίσης η προστασία του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της κοινότητας Εξοχής, όπως και η προστασία του υδροφόρου ορίζοντα και των καλλιεργειών της περιοχής.

Αναβάθμιση υποδομών Ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Για την μείωση του λειτουργικού της κόστους, άρα και τη μείωση των χρεώσεων του καταναλωτή η ΔΕΥΑΠΧ  ξεκινά την αναβάθμιση των υποδομών της σε θέματα ενέργειας.

Το έργο προϋπολογισμού: 3.369.782,85 € έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα  «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»,  άξονας «Περιβάλλον», μέσω της πρόσκλησης ΑΤ-03 «Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων».

Μέσω αυτού η επιχείρηση προχωρά στην προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού και ευφυών συστημάτων, για τη λειτουργική αναβάθμιση ενεργοβόρων υποδομών και  τον έλεγχο των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών νερού και λυμάτων.

Η αναβάθμιση αυτή εκτός από την εξοικονόμηση πόρων και την μείωση του κόστους ενέργειας, θα προσφέρει σημαντική ωφέλεια για την προστασία του περιβάλλοντος.

Φίλυρο Νέο δίκτυο ύδρευσης

Ένα εμβληματικό έργο ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ που σηματοδοτεί την κατασκευή ενός σύγχρονου δικτύου ύδρευσης στο Φίλυρο και στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο/ ΙΣΝ, όπως και τις εκτός σχεδίου περιοχές του Ασβεστοχωρίου, εγκρίθηκε σε χρόνο ρεκόρ και γίνεται πλέον πράξη με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι διαδικασίες προχώρησαν με μεγάλη ταχύτητα για τα ελληνικά δεδομένα. Πρωθυπουργός και υπουργός τίμησαν την υπόσχεσή τους και η διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες με τη σχετική απόφαση να αναρτάται στο διαδίκτυο στις 17/7 για τη χρηματοδότηση του έργου που υδροδοτεί τις κοινότητες Φιλύρου και Ασβεστοχωρίου του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη» από το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ». Η ιστορική αυτή υπογραφή αποτελεί ταυτόχρονα πλήρη δικαίωση των επίμονων και οργανωμένων προσπαθειών του δήμου και προσωπικά του δημάρχου Ι. Καϊτεζίδη καθώς υλοποιείται λίγες μόλις εβδομάδες μετά τις διαδοχικές συναντήσεις υπουργού και δημάρχου στο υπουργείο και στη συνέχεια στο δημαρχείο στο Πανόραμα με τον κ. Πέτσα να στηρίζει εξ αρχής το έργο μεταφέροντας και το προσωπικό, έμπρακτο και διαρκές ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Τα έργα περιλαμβάνουν την κατασκευή νέου εξωτερικού και εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στο Φίλυρο και της Νέας Δεξαμενής Ψωμά, αλλά και την αντικατάσταση του εκτός σχεδίου δικτύου ύδρευσης του Ασβεστοχωρίου. Η αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στις εντός ορίου οικισμού περιοχές υλοποιείται ήδη από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι».
Τα έργα περιλαμβάνουν εντυπωσιακά στοιχεία, καθώς προβλέπουν κατασκευή νέου εσωτερικού δικτύου μήκους 64 χιλιομέτρων, καθώς επίσης κατασκευή εξωτερικού δικτύου μήκους 4,4 χιλιομέτρων, αγωγό του νοσοκομείου μήκους 1,6 χιλιομέτρων και τη νέα δεξαμενή Ψωμά χωρητικότητας 430 κυβικών μέτρων. Με την ολοκλήρωση των έργων θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης, για την κάλυψη των σημερινών και μελλοντικών αναγκών της περιοχής, που ανέρχονται σε 5.667μ3 νερού /ημέρα.
Ειδικότερα στα οφέλη των συγκεκριμένων έργων περιλαμβάνονται:
 • Η βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του παρεχόμενου νερού
 • Η αύξηση της δυναμικότητας υδροδότησης.
 • Η βελτίωση της λειτουργικότητας του δικτύου ύδρευσης και η εξάλειψη των απωλειών νερού.
 • Η μείωση του κόστους λειτουργίας του δικτύου από την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Η παύση υπεράντλησης του υδροφόρου ορίζοντα και η καλύτερη διαχείριση των υδατικών πόρων.
 • Η βελτίωση του συστήματος ελέγχου των βλαβών και δυνατότητα άμεσης επέμβασης.
 • Η χρήση υλικών φιλικών στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.
Ακόμη εξασφαλίζεται η υδροδότηση του νέου Παιδιατρικού Νοσοκομείου Φιλύρου, ενώ σημαντικό είναι και το οικονομικό όφελος για την ΔΕΥΑ Πυλαίας- Χορτιάτη από την εξάλειψη απωλειών νερού, τον περιορισμό των αστοχιών και την καλύτερα ελεγχόμενη συντήρηση του δικτύου.

Αντικατάσταση Εσωτερικού Δικτύου Ύδρευσης στη Δημοτική Κοινότητα Ασβεστοχωρίου

Μεγάλη επιτυχία της ΔΕΥΑ είναι η κατάθεση πρότασης και η έγκριση του έργου αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της Δημοτικής Κοινότητας Ασβεστοχωρίου προϋπολογισμού 3.719.829,95€ . Με την ολοκλήρωση του εξασφαλίζεται ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης, που θα εξυπηρετεί πλήρως τους κατοίκους του Ασβεστοχωρίου, με χρήση σύγχρονων υλικών και μεθόδων.
Το έργο «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Δημοτικής Κοινότητας Ασβεστοχωρίου του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη» χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» στον Άξονα Προτεραιότητας «Βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης» με τίτλο «Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση», μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών. Το έργο έχει ξεκινήσει να υλοποιείται.

Η δημιουργία του νέου δικτύου περιλαμβάνει:

 • Αντικατάσταση του δικτύου διανομής ύδρευσης της Δημοτικής Κοινότητας Ασβεστοχωρίου.
 • Διαχωρισμό του δικτύου σε επιμέρους ζώνες υδροδότησης, με βάση τα υψόμετρα του εδαφικού ανάγλυφου, τις απαιτούμενες πιέσεις λειτουργίας του δικτύου, τη χωροθέτηση και τα υψόμετρα των υφιστάμενων δεξαμενών, που υδροδοτούν το δίκτυο.
 • Δημιουργία βρογχωτών δικτύων, όπου είναι εφικτό.
 • Λεπτομερή σχεδιασμό δευτερευόντων κλάδων δικτύου.
 • Δυνατότητα ελέγχου και μείωσης της πίεσης δικτύου υποζωνών, με τοποθέτηση των απαιτούμενων διατάξεων παρακολούθησης της λειτουργίας του δικτύου, συστημάτων ελέγχου πίεσης και διαρροών με σκοπό τον υπολογισμό, την διαχείριση της νυχτερινής πίεσης και τη μείωση των απωλειών.
 • Κατασκευή νέων ιδιωτικών συνδέσεων υδροληψίας προς εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Νέο δίκτυο αποχέτευσης στο Χορτιάτη και στο Ασβεστοχώρι.

Με την έγκριση της μελέτης, που κατέθεσε η ΔΕΥΑ ένα μεγάλο έργο υποδομής για τον Χορτιάτη και το Ασβεστοχώρι, προϋπολογισμού 9.175.000 ευρώ, ξεκινά. Η κατασκευή νέου σύγχρονου εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης λυμάτων και η μεταφορά των λυμάτων στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, στο Γαλλικό Ποταμό. Η ολοκλήρωση του έργου εξασφαλίζει ένα σύγχρονο δίκτυο αποχέτευσης, για τους κατοίκους των οικισμών, αλλά και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», Άξονας Προτεραιότητας ΑΞ014 «Διατήρηση και προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων (ΤΣ)», που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ταμείου Συνοχής και έχει ξακινήσει ήδη να κατασκευάζεται.

Η μελέτη περιλαμβάνει :

 • Κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης λυμάτων στον οικισμό του Χορτιάτη.
 • Σύνδεση του δικτύου με εξωτερικό αγωγό, με την κατασκευή των απαιτούμενων αντλιοστασίων, και παράκαμψη της υπάρχουσας μη αδειoδοτημένης μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων, η οποία λόγω παλαιότητας λειτουργεί με προβλήματα επηρεάζοντας την ποιότητα παρακείμενου χειμάρρου, που καταλήγει στο ρέμα Θέρμης.
 • Κατασκευή νέου δικτύου αποχέτευσης λυμάτων, στον οικισμό Ασβεστοχωρίου, ώστε να εξασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών του οικισμού και η προστασία του ρέματος Ξηροποτάμου.
 • Μεταφορά της συνολικής παροχής λυμάτων των οικισμών Χορτιάτη και Ασβεστοχωρίου, στον υφιστάμενο αγωγό – μεταφορέα, Ασβεστοχωρίου – Πεύκων – Αντλιοστασίου «Μύλων» με τελικό αποδέκτη τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, στο Γαλλικό Ποταμό.