Συχνές Ερωτήσεις Λογαριασμών

Το Τέλος Αποχέτευσης υπολογίζεται σε ποσοστό 75% επί της αξίας του καταναλισκόμενου ύδατος και αφορά καταναλωτές, των οποίων τα ακίνητα είναι συνδεδεμένα και κάνουν χρήση του κεντρικού Αποχετευτικού Δικτύου.
Το ειδικό τέλος 80% υπολογίζεται επί της αξίας του καταναλισκόμενου ύδατος, σύμφωνα με το Νόμο 1069/80, και επιβάλλεται με σκοπό τη μελέτη, κατασκευή ή επέκταση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης. Περισσότερα στον Ιδρυτικό Νόμο.
Το Τέλος Συντήρησης – Αντικατάστασης υδρομέτρου χρεώνεται στο λογαριασμό των καταναλωτών, με σκοπό τον έλεγχο και την αντικατάσταση του υδρομέτρου σε περίπτωση βλάβης, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση
Ο λογαριασμός εκδίδεται έξι φορές το χρόνο, έναντι στο δίμηνο, εκκαθαριστικός στο τετράμηνο.
Μπορείτε να πληρώσετε:

  • με μεταφορά ή κατάθεση ποσού αν διαθέτετε λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς.
  • με πάγια εντολή χρησιμοποιώντας τον κωδικό πάγιας εντολής πληρωμής που αναγράφεται στο έντυπο του λογαριασμού ύδρευσης σε οποαδήποτε τράπεζα.
  • με internet banking σε οποιαδήποτε Τράπεζα χρησιμοποιώντας τον Κωδικό Ηλεκτρονικής πληρωμής που αναγράφεται στο έντυπο του λογαριασμού ύδρευσης.
Αν δεν έχετε λάβει το λογαριασμό, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Καταναλωτών προκειμένου να ενημερωθείτε σχετικά.
Θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στην Υπηρεσία, ώστε να διευθετηθεί η ένταξή σας στη λίστα των καταναλωτών και να επιλυθεί οποιοδήποτε μπέρδεμα ή παράλειψη έχει συμβεί χωρίς καμία επιβάρυνση. Διαφορετικά κινδυνεύετε να κατηγορηθείτε για κλοπή νερού.
Αν έχει λήξει ο λογαριασμός σας μπορείτε και πάλι να τον εξοφλήσετε είτε στην επιχείρηση, μέσω κάρτας, είτε σε οποιαδήποτε τράπεζα και στα ΕΛ.ΤΑ. ΑΕ..
Κάθε καταναλωτής είναι υποχρεωμένος να εξοφλεί την οφειλή του μέσα στην προθεσμία που αναγράφεται στο λογαριασμό. Από την επομένη της λήξης της προθεσμίας πληρωμής και μέχρι την πλήρη εξόφληση του λογαριασμού η οφειλή επιβαρύνεται με προσαυξήσεις 3% για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης και 1% για κάθε επόμενο, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ύδρευσης – Αποχέτευσης της Δ.Ε.Υ.Α.. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού, η Υπηρεσία μπορεί να προβεί στη διακοπή της παροχής νερού, χωρίς άλλη ειδοποίηση και χωρίς να φέρει καμιά ευθύνη για τυχόν ζημιές που μπορεί να προκύψουν από τη διακοπή της υδροδότησης.
Μπορείτε να μάθετε για τις οφειλές σας τηλεφωνώντας στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Καταναλωτών.
Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο λογαριασμός έχει εξοφληθεί ληξιπρόθεσμα. Στην περίπτωση αυτή ο νέος λογαριασμός έχει ήδη εκδοθεί, και δεν έχει συμπεριληφθεί η εξόφληση της προηγούμενης οφειλής. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Καταναλωτών για να μάθετε την τρέχουσα οφειλή σας.
Όλες οι οφειλές που αφορούν κατανάλωση νερού μέχρι και στην 31η Δεκεμβρίου του 2007 εξοφλούνται στα ταμεία του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.
Συνιστάται στους ιδιοκτήτες ακινήτων να φροντίζουν ώστε οι ενοικιαστές τους να εξοφλούν, πριν αποχωρήσουν από το ακίνητο, τυχόν οφειλόμενους λογαριασμούς νερού. Διαφορετικά, βάσει του Κανονισμού Ύδρευσης, καθώς ο ιδιοκτήτης και ο ενοικιαστής ενός ακινήτου είναι συνυπόχρεοι απέναντι στην Υπηρεσία, τα χρέη βαρύνουν το ακίνητο και υπεύθυνος για την πληρωμή τους είναι εν τέλει ο ιδιοκτήτης.
Θα πρέπει άμεσα να γίνει αίτηση αλλαγής ονόματος ιδιοκτήτη στο γραφείο εξυπηρέτησης κοινού της Υπηρεσίας, με την προσκόμιση αντιγράφου του τίτλου μεταβολής της κυριότητας (π.χ. γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς, συμβόλαιο αγοράς).
Αν στο λογαριασμό σας η κατανάλωση νερού είναι, κατά τη γνώμη σας, υπερβολική, αρχικά θα πρέπει να ελέγξετε ότι δεν έχετε κάποια διαρροή. Αν διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει διαρροή, μπορείτε να ζητήσετε να γίνει έλεγχος του υδρομέτρου σας, υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Καταναλωτών καταβάλλοντας 15,00 ευρώ πλέον Φ.Π.Α.. Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα στο υδρόμετρο, θα σας επιστραφούν τα χρήματα που έχετε πληρώσει και θα γίνει αλλαγή υδρομέτρου χωρίς επιπλέον χρέωση. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει βλάβη στο υδρόμετρο αλλά έχουν καταγραφεί λάθος κυβικά, θα εκδοθεί νέος διορθωτικός λογαριασμός.

Εγγραφείτε
στο ενημερωτικό δελτίο μας!

© Δ.Ε.Υ.Α. All Rights Reserved Πολιτική Απορρήτου Όροι Χρήσης

Designed and Developed by Longtail Interactive

Scroll Up